Köpa valp

Ett valpköp ska vara väl genomtänkt. Det är ett speciellt åtagande man gör och en västgötaspets blir ofta runt 14-15 år, ibland mer, så det är ett långt förhållande ni inleder med hunden via mig =) .

Jag förbehåller mig fri prövningsrätt på vilka som får köpa valp av mig.
Innan jag säljer en valp till någon vill jag gärna etablera kontakt i ganska god tid.
Jag säljer inte valpar via e-post, utan är man seriöst intresserad, ringer man mig och berättar om vad man har att erbjuda en valp.
Efter det kan jag ta emot en intresseanmälan, men förbehåller mig rätten att säga nej.

Jag tar bara emot intresseanmälningar när jag har en planerad kull, eller parad tik. Jag har ingen kölista med turordning och lovar inte bort ofödda valpar och jag tar få kullar och man får alltså vara beredd på att vänta.

Då det oftast kommer många fler intresseanmälningar än valpar, blir det naturligtvis så att någon/några kanske blir utan. Det kan också vara så att jag bestämmer mig för att behålla en valp själv.
När en kull är född och det gått någon vecka, så jag vet hur många tikar och hanar det blivit kontaktar jag intressenterna för att stämma av.
Inga valpintressent lovas en valp innan 5 veckors ålder då man fått komma hit och hälsa på.

Skulle det vara så att ni hittar en annan valp (eller vuxen hund), är jag tacksam om jag meddelas så snart som möjligt, så att jag kan stryka er på intresselistan. Gäller även om det är innan valparna fötts =)
Den som föredrar att vänta vidare till nästa kull är självklart välkommen att göra det!

Det är bra om man redan i förväg tänker igenom vad man har att erbjuda en valp och senare vuxen hund och vad man vill göra med sin hund.
En hund vill ha både motion och hjärngympa i någon form.

Jag vill också att du ska ha löst ev. hundpassning, både kortare och lite längre perioder, jag finns här för både valp och vuxen hund i möjligaste mån om ni reser bort, men även jag kan ha förhinder och arbetar du behöver dagarna lösas för hunden.
En hund är ett flockdjur och även om den trivs som ensamhund så vill den ha sina människor i närheten en stor del av dygnet. Hundvalpar under 12 veckor får endast lämnas ensamma kortare stunder. Det innebär att även om valpen levereras mitt i vintern när man normalt inte har längre semester, så måste denna tid räknas in i ditt liv.

Jag rekommenderar verkligen att man går en valpkurs på en lokal Brukshundklubb eller hundskola med sin nya valp. Det är nyttigt både för ny eller erfaren hundägare och valpen.

Jag har inga som helst krav eller önskemål om att man ställer ut sin hund, men jag vill att den exteriörbeskrivs efter att den fyllt 2 år och då välkomnar jag mina valpköpare till en träff för att få det gjort, men det finns även andra tillfällen inom rasklubben om det passar bättre.
Jag uppskattar också om du vallanlagstestar din hund i rasklubbens regi.

Man får gärna önska kön, svansad eller stubbsvansad valp i förväg, men jag vill gärna att vi väljer ut en valp tillsammans så att den passar dig och ev din familj så bra som möjligt. Och att ni passar valpen naturligtvis. Detta gör att det kan dröja till valpen är 6-7 veckor innan ni vet vilken valp som blir er, men det är det värt så ni blir helt rätt för varandra.
Tänk också på att inte fastna i önskan om en valp med svans (eller stubb) utan att det är valpens egenskaper och övriga utstrålning som ska passa er =)

Jag säljer inga valpar på avbetalning, dock kan det ibland vara så att jag vill sälja en valp med bibehållen avelsrätt (halva priset och en kull på tik) eller fodervärdsavtal (2 valpkullar på tik) till noga utvald person. Man ska då bo max 5-6 mil från mig.
Tänk på att det är ett stort åtagande att ha en hund på ”foder” och att du kommer vara utan hund under parningsdagarna, minst 2 veckor före väntad nedkomst och valptiden (detta blir minst 10 veckor) och kanske även utställningar om du inte vill ställa ut själv.

Enligt Konsumentköplagen har en köpare alltid rätt att häva ett köp innan leverans. Jag som uppfödare kan alltså inte kräva att en köpare fullföljer sitt köp.

Ingen valp flyttar förrän de fyllt 8 veckor men behöver du vänta några dagar med att hämta gör vi upp om det.
Bor du utanför Sverige, så att pass och särskilda vaccinationer tillkommer utöver längre tid hos mig, ordnar jag det, de extra kostnaderna läggs på valppriset.
Jag skickar inga valpar utan man måste själv komma och hämta sin valp, oavsett var man bor.

Västgötaspetsen är en ras med liten avelsbas och alla individer är värdefulla. Jag rekommenderar inte kastrering utan medicinsk grund (kryptochider kan ha behov av kastrering, konsultera din veterinär gällande detta).

Vad får du då när du köper en valp hos mig?

Jag föder upp hundar helt i enlighet med SKKs grundregler.
Det innebär att valpen är:

  • registrerad i SKK (registreringsbeviset/stamtavlan får du med när du betalat och hämtar din valp)
  • avmaskade
  • vaccinerade (samt att du får information om när nästa vaccination ska göras)
  • chipmärkta samt att de ägarregistreras (på köparen) i Jordbruksverket vid leverans
  • veterinärbesiktigade senast 7 dagar före leverans
  • jag har Dolda-fel-försäkring i Moderna som gäller i 3 år

Dessutom får du ett valpgåvomedlemskap i Specialklubben för Västgötaspets under ett år (tidningen Västgötaspetsen ingår med 4 nummer på ett år).
Du får också med dig något gosedjur som luktar mamma och syskonen, en påse av det valpfoder valpen ätit här (du övergår självklart till vad du vill hemma, men gör det lite försiktigt, för en valpmage kan vara lite extra känslig i samband med flytt) och det halsband valpen haft på sig under tiden här.
Jag skickar också med en mapp med info om valpen, rasen och lite annat nyttigt.
De som vill blir inbjudna till en Facebookgrupp för mina valpköpare så att ni kan hålla kontakten med mig och varandra på ett lätt sätt.

Valpen är försäkrad så länge den är kvar hos mig, det är viktigt att du ser till att försäkra den från och med samma dag du hämtar den. Man kan kontakta försäkringsbolaget någon dag innan och teckna försäkringen från och med leveransdatumet.
Du behöver inte använda samma försäkringsbolag som jag gör, men om du vill kika på deras försäkring, klicka –>>här.
Behöver du hjälp att försäkra din valp, hjälper jag självklart till!

Valparna föds i vårt gäst- / arbetsrum och när de är några veckor flyttar de ut i vardagsrummet för att vänja sig vid vid lite mer liv och rörelse. Då vi bor i lägenhet kommer de att få vara ute på balkongen en del för att vänja sig vid utomhusljud och de kommer även att få gå ut ”på riktigt” på gården.
De kommer också att vara en del i vårt torp med inhängnad trädgård i en glänta i skogen en del när de är gamla nog att åka bil.
Här är katten, hundar och valpar en del av familjen vilket innebär att valparna är vana vid både katt och en annan vuxen hund än mamman, samt våra familjemedlemmar, både äldre och yngre.
De blir mycket hanterade, klorna klipps ofta så de vänjer sig vid det, de kommer att ha åkt bil några gånger och ha tränat lite på att gå i koppel.

Alla valpar namnges av mig och de registreras med kennelnamn och sitt eget namn.
Jag namnger valparna enligt systemet ”en bokstav per kull”, dvs A-kullen (namn på A, osv). De namn de får kommer användas av mig och familjen under tiden de är här hos oss, när du hämtat din valp väljer du såklart själv vad du vill kalla den för.
I de fall jag har en längre namnlista än antal valpar får du välja namn från min lista.

När du hämtar din valp skriver vi först på köpeavtalet som fastställer både dina rättigheter och skyldigheter som köpare samt mina som säljare.
Jag använder självklart SKKs avtal.
Det är också nu du betalar din valp.
Därefter skriver vi tillsammans på ägaranmälan till SKK samt ägarregistreringen till Jordbruksverket (som ska ske enligt lag) och jag skickar in dem åt dig. Kostnaden för ägarregistreringen i Jordbruksverket ingår i priset för valpen.

Nu är det dags för dig att åka hem med din valp och då vill jag att valpen åker säkert i bilen. En liten bur fastspänd i baksätet med dig bredvid går bra om du har någon som kör. Det är också tryggt för valpen som kanske blir lite orolig då den lämnar mamman och syskonen. Åker du själv är det bra att ha buren bakom passagerarsätet så att du kan kasta ett öga bakåt då och då (utan att köra av vägen 😉 ). Glöm inte att pausa någon gång i timman om du har en bit att köra.
För den som behöver komma med tåg, hämtar vi självklart på stationen och skjutsar dit när det är dags att åka!

Jag blir jätteglad om jag får fortsätta följa dig och din valp/vuxna hund och glöm inte att jag alltid finns här för er! Skulle det mot förmodan hända att du inte kan behålla din hund (oavsett anledning) hjälper jag självklart till att hitta ett nytt hem åt hunden och löser du det själv vill jag gärna få veta vart den tar vägen.
Skulle det vara akut, kan jag ta hit hunden tills ett nytt hem hittas. Allt går att lösa =)

100_1411