Om oss

tre1a

Namnet Brokärret kommer från det torp pappa tidigare hade i Tiveden i Skaraborg.

Som pappa skrev på sin hemsida, fyllde han inte landet med västgötaspetsar, det blev bara 3 kullar, 1987, 1990 och 1991, varav den första fick kennelnamn i efterhand då kenneln registrerades 1989.
På bilden syns Brokärrets Caaruso, Elke’s Zoya Zyklon (dotter till Cato och stamtik på Zoyaåsens kennel) och Brokärrets Cato framför själva Brokärret.
Brokärrets Beata blev stamtik på Eldhästens kennel.

Pappa gick hastigt bort i juni 2015 och då fick jag möjligheten att kunna ta över kennelnamnet då den delägare han hade då skrev över det på mig.
Det är jag mycket tacksam för, att kunna föra vidare den typ av västgötaspets pappa gillade och som jag också gillar är ett mål.

Jag vill få fram sunda och mentalt bra västgötaspetsar som ”ser ut sôm di sa”, som pappa sa. Läs gärna mer under Avelsmål.


Jag som har Brokärrets kennel nu heter Marit Cronquist och jag har levt med hund i stort sett hela mitt liv. Familjen skaffade vår första hund när jag var ett år och sedan har det kommit nya med ett par kortare uppehåll.

Jag bor i Skultorp söder om Skövde tillsammans med sambo och min dotter från ett tidigare äktenskap. Eftersom jag har sjukersättning sedan många år är jag hemma med mina hundar för det mesta. Dottern går i gymnasiet med allt det innebär, skola, aktiviteter, kompisar.
Sambon jobbar som många andra här på Volvo.

Den första västgöten kom in i vårt hem och liv 1979 då jag var 11 år. Han hette Knatte och kom från en gård i Göttorp utanför Götene på ”schlätta” i Västergötland.
Nästa kom 1981 (Zentas Nesse) och sedan har det ”rullat på” – en gång väschöte, alltid väschöte (noga med uttalet när man bor här i ”ursprungslandet” 😉  )

Pappa var med och startade Brukshundklubben i Hjo och var även instruktör. Han tränade gärna lydnad och spår och jag kan inte räkna gångerna jag legat som ”mål” ute i skogen under träning och väntat på att bli hittad av Nesse…
Nesse var en duktig lydnadshund, men tyckte det var ganska tråkigt med inkallning så ett domaromdöme på en tävling var ”det var den långsammaste men mest klockrena inkallning jag sett”.
Han tävlade också en del med Caruso som gjorde sin sista tävling vid ca 13 års ålder med hela 187 poäng.

km041023

Själv har jag tränat en del lydnad och spår med mina, ffa Figge och Freja. Figge var inte så intresserad, han tyckte att hade han visat mig att han kunde momentet fick det vara nog sedan. Han kunde dock alla moment upp i lydnad II galant och en del i lydnad III.
Framför allt gillade han att hoppa och tog hinder som han inte fick tävla på pga sin höjd.

Jag har haft 3 omplaceringar på raken, och nu senast är det Nicke (Torpets Findus) som förgyller mina dagar.
Hugo (Tridents Ufo) fick vandra vidare våren 2019 pga sin värk från osteochondros och artros.

Freja (Freja-Vildros) har flyttar vidare till goda vännen Mats.
Hon är hunden som älskar uppmärksamhet, spexar och har grejer för sig. Vi tränade en del lydnad, vilket hon tyckte var jättekul.
Hon är dessutom väldigt duktig på att spåra och vi har spårat bortsprungna hundar med gott resultat några gånger.

Här Freja och Stinta (pappas tik, som idag finns på andra sidan regnbågsbron tillsammans med pappa) uppflugna på en bänk längs promenadvägen.

2015-03-05 11.23.00

Jag är uppvuxen ”i” rasklubben då pappa var ordförande i 7 år under min uppväxt och resten av familjen hängde med på allt. Det var utställningar, exteriörbeskrivningar (pappa var även exteriörbeskrivare), pappa var också redaktör för klubbtidningen, så vi vek, häftade och packade i kuvert i arbetsrummet hemma. Alla var involverade.

Idag är jag själv engagerad i Specialklubben för Västgötaspets, då jag tidigare var webbmaster (byggde upp nuvarande hemsida) och valphänvisare och är exteriörbeskrivare, samt ansvarig för omplaceringar av rasen.
Jag brinner för att alla västgötar som behöver ett nytt hem ska få det bästa tänkbara och lägger ner en hel del tid för att matcha hundar med intressenter när det behövs.

Nu hoppas jag att jag i lagom takt och med väl utvalda avelsdjur ska föra pappas ”arv” vidare på ett sätt han hade uppskattat.

4 tankar på “Om oss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s